Houtpellets

De markt veranderd! Weten welke ontwikkelingen gaande zijn? En wat de verwachtingen voor komende tijd zijn? Klik hier voor meer informatie!

Houtpellets

Wanneer u ruimtes efficiënt en duurzaam wil stoken met uw pelletkachel zijn houtpellets zeer geschikt. Deze bestaan uit een of meerdere houtsoorten die stevig zijn samengeperst tot langwerpige kleine korrels. Door deze productiewijze produceren houtpellets een bijzonder hoog rendement van rond de 80%. Daarbij komt een grote en gelijkmatige hoeveelheid warmte vrij. Een ander voordeel is dat er bij de verbranding relatief weinig restafval overblijft. In een woonkamer op temperatuur ontstaat de warme sfeer vanzelf. Er is wel een belangrijk aandachtspunt: houtpellets zijn alleen geschikt voor pelletkachels.

 

Houtpellets voor pelletkachel

Zoals gezegd zijn houtpellets alleen voor een pelletkachel geschikt. Een pelletkachel is eigenlijk gewoon een moderne en verbeterde versie van de ouderwetse houtkachel. Het grootste verschil is de brandstof, die qua uiterlijk doet denken aan brokjes konijnenvoer. Door het kleine formaat stoken houtpellets efficiënter dan blokken brandhout. Deze manier van stoken levert het meeste rendement op bij het verwarmen van één specifieke ruimte. In het ruime assortiment van Topbrandhout.nl vindt u houtpellets voor de pelletkachel die zijn samengesteld uit diverse zachte houtsoorten of uit één houtsoort, zoals dennen.

 

Houtpellets gebruiken

In tegenstelling tot haardblokken kunt u houtpellets direct gebruiken zonder dat er aanmaakhout aan te pas komt. Ze vatten snel vlam. Wanneer uw pelletkachel eenmaal goed brandt, hoeft u die slechts eens in de 10 to 50 uur bij te vullen met nieuw pellets. Gemiddeld heeft een huishouden per jaar voldoende aan 1500 tot 2000 kilo. In het geval dat u daarnaast beschikt over een open haard, is het ook mogelijk om briketten in plaats van houtpellets te gebruiken. Ook deze bestaan uit samengeperst hout.

 

De voordelen van houtpellets

Houtpellets bieden verschillende voordelen als milieuvriendelijke en efficiënte warmtebron. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van pellet korrels:

 • Energie-efficiënt: houtpellets hebben een hoog energierendement omdat ze een lage vochtigheidsgraad hebben en een hoge dichtheid. Dit betekent dat ze efficiënt worden verbrand en veel warmte genereren voor hun gewicht.
 • Lokaal beschikbaar: houtpellets kunnen vaak lokaal worden geproduceerd en gebruikt, wat de afhankelijkheid van geïmporteerde energiebronnen kan verminderen en de lokale economie kan stimuleren.
 • Lage kosten: in sommige regio's kunnen houtpellets kosteneffectiever zijn dan andere verwarmingsmethoden, vooral wanneer er lokaal overvloedige houtbronnen beschikbaar zijn.
 • Gebruiksvriendelijk: Houtpellets zijn gemakkelijk te hanteren en op te slaan in vergelijking met traditioneel brandhout. Ze kunnen worden gebruikt in geautomatiseerde pelletkachels en ketels.

 

Soorten houtpellets

Bij Topbrandhout.nl vindt u twee belangrijke soorten houtpellets, die worden aangegeven met het EN Plus A1 of het DIN+ keurmerk. Er is een belangrijk onderscheid te maken tussen A1 en A2 kwaliteit:

 • A1:
 • De hoogste certificering
 • Streng gekeurd
 • Van constante hoge kwaliteit
 • Bevat de meeste schone houtsoorten
 • Gegarandeerde kwaliteit
 • A2:
 • Meest toegepast bij CV-installaties
 • Intensere warmteafgifte
 • Bevat een combinatie van dennen- en eikenhout
 • Mogen een hoger percentage as opleveren dan A1 houtpellets
 • Minder strenge regelgeving met betrekking tot de herkomst van het hout dan bij A1 houtpellets

 

Naast het onderscheid tussen soorten houtpellets van A1 en A2 kwaliteit, zijn er ook houtpellets van het type DIN+. Bij dit keurmerk worden strenge regels gesteld met betrekking tot de herkomst van het gebruikte hout. Het is een algemene certificatie voor particulier en industrieel gebruik. De schors is vaak meegemaald, waardoor deze pellets een stukje donkerder kunnen zijn. De DIN+ wordt het meest verkocht, vanwege de gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

 

Natuurlijke en duurzame warmtebronnen: houtpellets als milieuvriendelijke keuze

Houtpellets hebben zich bewezen als een aantrekkelijke en milieuvriendelijke optie voor het verwarmen van uw huis of bedrijf. Een van de meest overtuigende eigenschappen van houtpellets is dat het een hernieuwbare energiebron is. Houtpellets worden gemaakt van restmaterialen uit de houtindustrie. Een ander cruciaal voordeel van houtpellets is hun lage koolstofvoetafdruk. Wanneer houtpellets worden verbrand, stoten ze aanzienlijk minder kooldioxide (CO₂) uit dan fossiele brandstoffen, wat een bijdrage levert aan het verminderen van de klimaatverandering. Dit maakt houtpellets tot een aantrekkelijke optie voor degenen die hun ecologische voetafdruk willen minimaliseren zonder hun warmtecomfort op te geven.

 

Houtpellets kopen

Topbrandhout.nl is de webshop voor al uw haardhout van hoge kwaliteit. Door bij ons uw houtpellets in bulk te kopen bespaart u aanzienlijk op uw kosten. Houd daarom onze speciale aanbiedingen met houtpellets in de gaten. Zodra u uw bestelling heeft geplaatst, krijgt u van ons op de bezorgdag een e-mail met een tijdsindicatie. Verder neemt de chauffeur minimaal een half uur tot een uur voor de levering contact met u op. Wilt u het bestelproces versnellen wanneer u houtpellets of haardvuur accessoires gaat kopen? Vraag dan vrijblijvend een account aan.

Veelgestelde vragen

Een pelletkachel is een geavanceerde en efficiënte warmtebron die specifiek is ontworpen om pellets te verbranden, kleine cilindervormige korrels gemaakt van samengeperst houtafval en zaagsel. Pelletkachels hebben de laatste jaren aanzienlijk aan populariteit gewonnen, vooral vanwege hun milieuvriendelijke eigenschappen, eenvoudige bediening en energie-efficiëntie.

Bij Topbrandhout.nl vindt u alleen houtpellets van de hoogste kwaliteit. Binnen ons assortiment heeft u de keuze uit EN Plus A1 en DIN+ gekeurde houtpellets voor de pelletkachel. Beide categorieën zijn volgens strenge normen gekeurd, maar het EN+ kenmerk stelt hogere eisen met betrekking tot de herkomst van het hout en de productie van de houtpellets. Daarbij is de gehele waardeketen aan een grondige inspectie onderworpen.

Houtpellets zijn samengesteld uit een of meerdere houtsoorten die tot een soort langwerpige korrels zijn samengeperst. Daardoor leveren ze bij de verbranding een extra hoog rendement op. Pellets zijn alleen geschikt voor pelletkachels en kunnen direct gestookt worden zonder gebruik te maken van aanmaakhout. Als de pelletkachel eenmaal brandt, kunt u probleemloos eens in de 10 of 50 uur nieuwe pellets toevoegen. Afhankelijk van de grootte van uw kachel en het aantal uren dat u stookt.

Alle houtpellets uit het assortiment van Topbrandhout.nl zijn scherp geprijsd en van de hoogste kwaliteit. EN Plus A1 pellets bevatten uitsluitend schoon hout, zijn voorzien van de hoogste certificering en zijn constant van de beste kwaliteit. Aan onze houtpellets van het type DIN+ worden aanvullende eisen gesteld met betrekking tot de herkomst. Elke stap van het lever- en productieproces is daarbij grondig gekeurd.

Pellets voor in een pelletkachel moeten correct worden opgeslagen om hun kwaliteit te behouden. Houtpellets moeten worden opgeslagen in een droge en beschutte omgeving om vochtabsorptie te voorkomen. Zelfs kleine hoeveelheden vocht kunnen de pellets beschadigen. Overweeg daarom het gebruik van luchtdichte opslagcontainers. Plaats deze containers in een koele ruimte om condensatie te voorkomen.

De beste is reden om houtpellets te kopen bij Topbranhout.nl is de voortdurend hoge kwaliteit voor de scherpste prijzen. Doordat wij grote hoeveelheden pellets op voorraad hebben, kunnen wij zorgen voor een extra snelle levering. Op de dag van bezorging neemt de chauffeur een uur tot half uur van tevoren contact met u op. Zo weet u precies wat u kunt verwachten!